Feit of fabel?

‘Bij een (thuis)opbaring is altijd een koeling nodig’

Dat is een fabel. Andere vormen van opbaren zijn bijvoorbeeld: thanatopraxie (lichte balseming), graszoden en de Bio Sac 200.

‘Soms is het lichaam al zó stijf, dat er botten worden gebroken om kleding te kunnen aantrekken’

Dit is een fabel.

‘Een begraven lichaam wordt door wormen opgegeten’

Dit is een fabel. Het ontbinden van een lichaam komt van binnenuit.

‘In het crematorium worden gouden tanden getrokken voor de crematie’

Dit is een fabel. Als de as wordt gezeefd, haalt men de gouden tanden en kiezen, de metalen heupen, knieën en dergelijke eruit. De totale opbrengst van het goud wordt gestort in het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria.

‘Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering’

Dat is een feit. Bent u verzekerd bij een uitvaartmaatschappij of lid van de uitvaartvereniging, dan bent u altijd vrij om te kiezen voor de uitvaartbegeleid(st)er die bij u past. De verzekeraar of vereniging kan u erop wijzen dat u duurder uit bent, maar dat is lang niet altijd zo. Een uitvaart op maat kan zelfs voordeliger zijn.

‘Je bent altijd vrij om een uitvaartbegeleid(st)er naar wens te kiezen’

Dat is een feit. Ook bij een verzekering of lidmaatschap. De verzekeraar of vereniging kan u erop wijzen dat u duurder uit bent, maar dat is lang niet altijd zo. Een uitvaart op maat kan zelfs voordeliger zijn.

‘Na het overlijden groeien de nagels en haren nog een paar dagen door’

Dit is een fabel. Het lijkt soms zo omdat de huid zich strak (terug)trekt.

‘De begrafenis of crematie moet in Nederland binnen 5 dagen na het overlijden plaatsvinden’

Dit is een fabel. De uitvaart moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Zaterdag, zondag en de feestdagen zijn geen officiële werkdagen. Indien nodig kan een Officier van Justitie uitstel verlenen.

‘Je mag een overledene zelf vervoeren’

Dat is een feit. Maar alleen als u beschikt over de juiste documenten en de overledene volledig is toegedekt.

feit of fabel

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit