Houvast bij loslaten

Wanneer uw naaste overlijdt, zal er veel geregeld moeten worden. Als uw dierbare thuis overlijdt, is het belangrijk dat u, zodra u daaraan toe bent, eerst de (huis)arts belt. Daarna kunt u ons bellen. Dag en nacht. Samen spreken we af wanneer en waar we naar u toekomen.

na het overlijden

Wat komt er allemaal bij kijken:

 • De laatste zorg
 • De wijze van opbaren
 • De plaats van het opbaren
 • De keuze van een kist, mand of baar
 • Het kiezen van een uitvaartlocatie
 • Het opstellen van de (digitale) rouwkaart en advertentie
 • Bespreken van de details voor het afscheid
 • Het bespreken van het vervoer
 • Hulp bij het maken van keuzes

Stap voor stap

Dat lijkt veel en dat is het ook. Maar wij helpen u, stap voor stap, om daarin de juiste keuzes te maken. Het is onze taak als uitvaartbegeleiders om u een gevoel van veiligheid te geven in deze tijd. Om naast u te staan, te luisteren, mee te denken en te ontzorgen. De juiste stappen op het juiste moment te zetten.

Opbaring

Opbaren kan op verschillende plekken: thuis of in de woning van een familielid of vriend, in een uitvaartcentrum naar keuze of in een rouwkamer van de kerk of de uitvaartvereniging. Bij een thuisopbaring kan er op elk moment afscheid genomen worden. Op elk moment van de dag en zonder afspraak. Dat kan overigens ook bij sommige uitvaartcentra die de beschikking hebben over een 24 uurskamer.

Met of zonder koeling

Over de manier van opbaring kunnen ook diverse keuzes worden gemaakt. Als er gebruikgemaakt wordt van een koelplaat kan gekozen worden voor een opbaring op bed, in een (eventueel zelfgemaakte) kist of op een baar. Bij een lichte vorm van balseming (thanatopraxie) is geen koeling nodig. Datzelfde geldt voor meer natuurlijke en biologische methodes als opbaren op graszoden en het gebruik van de Bio Sac 200.

Rust

 • Besteed uw tijd aan zaken die écht belangrijk voor u zijn, zoals tijd doorbrengen met de overledene.
 • U hoeft niet alles alleen te doen. Verdeel taken als het schrijven van de adressen, het verzamelen van de muziek of foto’s onder mensen die hun hulp aanbieden.
 • Een uitvaart mag heel persoonlijk zijn. Wees kritisch in uw keuzes en houd het dichtbij wie de overledene was en bij uzelf.
 • Bepaalde wensen of ideeën? Maar weet u niet of zoiets kan of mogelijk is? Vraag het gewoon aan ons. Wij zijn uw uitvaartbegeleiders. Wij begeleiden, adviseren en bieden u houvast bij loslaten.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit