Meest gestelde vragen

‘Wat moet ik doen na een overlijden?’

Uitvaartbegeleiding Mara is 24 uur per dag 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. U mag altijd bellen, ongeacht het tijdstip. Samen bepalen we dan wanneer en waar wij afspreken en wat er op dat moment nodig is. Tijdens het eerste telefonische contact en gesprek bespreken we de belangrijkste zaken:

  • Waar is de overledene op het moment dat u belt?
  • Is de (huis)arts al geweest?
  • Waar zal de overledene worden opgebaard?
  • Wilt u helpen met laatste verzorging?
  • Keuze tussen begraven en cremeren
  • De begroting voor de kosten van de uitvaart

‘Moeten we direct op de eerste dag alles regelen en beslissen?’

De eerste grote lijnen voor het afscheid worden vaak op de dag van het overlijden besproken. Zoals de keuze van begraven of cremeren. De locatie waar het afscheid zal plaatsvinden en of er een condoleance plaatsvindt voorafgaand aan de dag van het afscheid.

In de dagen die volgen, bespreken wij stap voor stap de details voor het afscheid. Denkt u bijvoorbeeld aan de vraag: wie draagt de kist, professionele dragers, familie of vrienden? Wilt u als naasten als eerste of als laatste afscheid nemen aan het graf? Zal er een ritueel plaatsvinden, kerkelijk of niet-kerkelijk? Worden er foto’s vertoond, en welke vorm van (live)muziek komt er?

‘Wat doet Uitvaartbegeleiding Mara?’

Ik luister in deze dagen naar uw wensen, vertel wat mogelijk is en help u bij het maken van soms lastige keuzes. Zo bereiden we samen met elkaar een persoonlijk afscheid van uw dierbare voor.

‘Kan ik vooraf al mijn wensen vastleggen bij Uitvaartbegeleiding Mara?’

Jazeker, dat kan en u kunt zelf uw wensen op papier zetten en een gratis kunt hier een ‘laatste wens’ boekje aanvragen. Maar misschien vindt u het ook prettig om te horen wat allemaal kan en mag rond een begrafenis of crematie. Als dat zo is, kunnen we geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken voor een ontmoeting. U vertelt mij wat u belangrijk vindt in het leven en ik laat u zien welke mogelijkheden er zijn om uw uitvaart vorm te geven. Denk hierbij aan locaties, rituelen, opbaren, vervoer, bloemen en meer.

Indien u dit wenst, maak ik naar aanleiding van ons gesprek een kostenbegroting. Tijdens het gesprek zult u merken dat er veel valt te kiezen en dat is mooi. Want hoe persoonlijker een uitvaart is, hoe meer troost ervan uitgaat.

‘Wat kan ik met een lidmaatschap of uitvaartverzekering?’

Heeft u een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging of een uitvaartpolis, dan kan ik die voor u checken en een kostenbegroting maken, zodat u precies weet of u voldoende bent verzekerd.

‘Mag ik meehelpen met de laatste verzorging?’

Voor nabestaanden kan het fijn zijn om bij de laatste verzorging zelf te doen, al dan niet met mijn hulp. Mocht het om welke reden dan ook niet mogelijk zijn om dit zelf te doen, dan geef ik samen met mijn collega de laatste verzorging. Denkt u bij de laatste verzorging aan het uitzoeken van de kleding, het wassen van het lichaam, het insmeren met bodylotion, scheren, nagels knippen, haren kammen en het aanbrengen van make-up.

‘Waar kan de overledene worden opgebaard?’

Opbaren kan op verschillende plekken. Thuis, in de woning van een familielid of vriend, in een uitvaartcentrum naar keuze, een rouwkamer van de kerk of de uitvaartvereniging of in een (tijdelijk te plaatsen) tuinhuis.

Een voordeel van thuis opbaren, kan zijn dat de nabestaanden zonder afspraak in alle rust afscheid kunnen nemen. Een thuisopbaring kan in bijna alle gevallen. Bij een opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer kunnen de nabestaanden op afspraak afscheid nemen. Soms heeft een uitvaartcentrum een 24-uurskamer. In dit geval krijgen de nabestaanden een sleutel/code en kunnen zij 24 uur per dag langskomen.

Heeft u meer vragen?

Ik kom graag geheel vrijblijvend bij u langs, of u bent welkom bij mij op kantoor Gezondheidscentrum De Kerk, Spierdijkerweg 106 te Spierdijk. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u hier vrijblijvend al uw vragen stellen, een afscheid (voor)bespreken, de vele informatiefolders bekijken of eens een informatiebijeenkomst bijwonen.

Zie de agenda voor meer informatie over de verschillende informatiebijeenkomsten en lezingen.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit