Dag en nacht bereikbaar

BLOG | 15 april 2024

‘Bij spoed 24/7 telefonisch bereikbaar.’ Dit staat op mijn website en het is echt zo. Voor het merendeel van mijn collega’s geldt trouwens hetzelfde. Uitvaartbegeleider word je immers niet als je alleen functioneert bij minstens zeven uur slaap en een regelmatige weekplanning. Snel schakelen – ook ‘s nachts –  en erop zijn voorbereid dat elke dag anders kan uitpakken dan je ’s ochtends denkt: het hoort bij ons prachtige vak.

Mijn familieleden en vrienden hebben in het begin best moeten leren wennen aan mijn bijzondere beroep. Inmiddels kijken ze er niet meer van op als ik moet vertrekken bij een feestje of dat ik een afspraak moet afzeggen. En zelfs mijn dochter snapt (meestal) dat de mensen aan de telefoon iets veel ergers meemaken dan zij.

Vaak weet ik overigens dat iemand op korte termijn gaat overlijden. De familie heeft dan al contact met me opgenomen, waardoor ik min of meer ben voorbereid. En ook als ik wél onverwacht word gebeld, heb ik niet veel tijd nodig om – letterlijk en figuurlijk – een andere jas aan te trekken.

Natuurlijk ga ik weleens met vakantie of plan ik een vrije dag in. Net als de meeste mensen vind ik het soms heerlijk om een andere omgeving op te zoeken en mijn werk even los te laten. En tsja, ook uitvaartbegeleiders krijgen weleens griep. Op zulke dagen ben ik inderdaad zelf niet bereikbaar.

Voor dagen als deze heb ik vertrouwde collega’s die voor me kunnen waarnemen. Mijn telefoon schakelt dan automatisch door, dag en nacht. Andersom gebeurt dat overigens ook. Fijn om binnen zo’n netwerk op elkaar te kunnen terugvallen, voor mij én voor de families die een uitvaartbegeleider nodig hebben. Dus bel gerust als het verdrietige moment daar is. Je krijgt altijd antwoord.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit