Columns

Een adressenlijst: niet moeilijk, wel belangrijk

BLOG | 10 juli 2024

Vooruitdenken over je uitvaart: we hebben het er regelmatig over op deze plek. Omdat het jezelf en je nabestaanden rust kan geven. Daaronder vallen ook heel praktische zaken, zoals bijvoorbeeld een adressenlijst.

adressenlijst

Nog steeds worden de meeste rouwberichten via de post verstuurd. Dan is het heel fijn als een aantal dingen duidelijk zijn: welke mensen moeten op de hoogte worden gebracht van een overlijden? Kloppen hun adressen? En weten nabestaanden waar ze dit allemaal kunnen vinden?

Een adressenlijst bijhouden is daarom een goede zaak. Dat kan in een notitieboekje of bijvoorbeeld een Excellijst. Maak er een gewoonte van om de lijst in ieder geval één keer per jaar bij te werken. In de weken voor Kerst bijvoorbeeld, als je de adressen nodig hebt om kerstkaarten te sturen. Elk ander moment in het jaar is natuurlijk ook prima.

Op een adressenlijst kun je ook een verdeling aangeven. Als je wil dat je uitvaart in besloten kring plaatsvindt, worden er waarschijnlijk twee soorten rouwkaarten verstuurd. Eén ter kennisgeving aan een grote groep mensen en één met de uitnodiging aan diegene die bij jouw afscheid aanwezig mogen zijn. Je kunt dit onderscheid in je adressenlijst laten zien, met kleurtjes, een vinkje of iets dergelijks. Vergeet vooral niet om aan je dierbaren te vertellen waar ze je adressenlijst kunnen vinden. Op je laptop en/of als geprint exemplaar. Bijvoorbeeld bij je laatste wensen boekje of verzekeringspapieren.

Je nabestaanden zullen je dankbaar zijn voor je voorbereidende werk. Het scheelt hen tijd en stress in dagen waarin ze de energie hard nodig hebben. En het verkleint de kans dat iemand wordt vergeten.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit