Another 45 miles

BLOG | 21 maart 2024

Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon. De vrouw aan de lijn vertelde dat de man van haar goede vriendin totaal onverwacht in Engeland was overleden, tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur. De familie had geen idee wat er nu moest worden geregeld.

Repatriëring

Bij het gezin waar ik even later binnenkwam, leefde vooral de vraag ‘Wanneer komt hij thuis?’. Ik beloofde dit direct uit te zoeken en alles in het werk te stellen om hem snel naar huis te krijgen. Al gauw werd duidelijk dat het wel dagen kon duren voordat het papierwerk voor de repatriëring in orde zou zijn. Ons werd dan ook geadviseerd om nog te wachten met het vaststellen van de uitvaartdatum. Een grote teleurstelling voor zijn naasten…

Dienst zonder overledene

Inmiddels stonden er weer aangescherpte maatregelen van het RIVM voor de deur en was het nog maar enkele dagen mogelijk om met meer dan 30 personen samen te komen. Daarom nam de familie het moeilijke besluit om een herdenkingsdienst zónder de overledene te houden. De behoefte om in deze verwarrende dagen bij elkaar te zijn – ook op anderhalve meter – werd diep gevoeld.

Another 45 miles

Tijdens de herdenking stond zijn vrachtwagen voor de deur, stak iedereen een stompkaars aan bij zijn foto, werden herinneringen gedeeld en werd naar muziek geluisterd: ‘Another 45 miles’; hoe toepasselijk… Het voelde voor de familie als een warme deken om in één ruimte samen te zijn met zoveel bekenden. Zijn foto, klompen, zonnebril en een flesje wijn stonden op een katafalk, en werden omringd door de meegebrachte kaarsen. Nadat hij 10 dagen later de laatste 496 miles had afgelegd, nam zijn gezin in kleine kring alsnog afscheid van zijn lichaam. Diep verdrietig, maar ook getroost.

Wist je dat…

… je door het verliezen van een dierbare ook een stukje van jezelf verliest? Tijdens het rouwproces verwerk je niet alleen het verlies dat je hebt geleden, maar ook moet je een manier vinden om de gaten in je eigen leven op te vullen. Ook het feit dat het leven eindig is, is iets wat je weer opnieuw een plek moet geven. Zorg dus tijdens de rouwverwerking extra goed voor jezelf.

Hoe doe je dit: zorgen voor jezelf?

Wat je ook doet, je kunt je verdriet niet zomaar wegnemen. Je zult je emotioneel, moe en wellicht prikkelbaar voelen. Maar je kunt wel keuzes maken en dingen doen die je welzijn ondersteunen. Kies daarom bewust hoe je je tijd besteedt. Hoe lastig het ook is, soms betekent dat dingen afzeggen zodat jij meer tijd hebt om uit te rusten. Bijna iedereen zal dat begrijpen. Daarnaast is het goed om activiteiten te ondernemen die bijdragen aan je mentale welzijn, zoals beweging en creatief zijn.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit