Another 45 miles

BLOG | 21 maart 2024

Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon. De vrouw aan de lijn vertelde dat de man van haar goede vriendin totaal onverwacht in Engeland was overleden, tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur. De familie had geen idee wat er nu moest worden geregeld.

Repatriëring

Bij het gezin waar ik even later binnenkwam, leefde vooral de vraag ‘Wanneer komt hij thuis?’. Ik beloofde dit direct uit te zoeken en alles in het werk te stellen om hem snel naar huis te krijgen. Al gauw werd duidelijk dat het wel dagen kon duren voordat het papierwerk voor de repatriëring in orde zou zijn. Ons werd dan ook geadviseerd om nog te wachten met het vaststellen van de uitvaartdatum. Een grote teleurstelling voor zijn naasten…

Dienst zonder overledene

Inmiddels stonden er weer aangescherpte maatregelen van het RIVM voor de deur en was het nog maar enkele dagen mogelijk om met meer dan 30 personen samen te komen. Daarom nam de familie het moeilijke besluit om een herdenkingsdienst zónder de overledene te houden. De behoefte om in deze verwarrende dagen bij elkaar te zijn – ook op anderhalve meter – werd diep gevoeld.

Another 45 miles

Tijdens de herdenking stond zijn vrachtwagen voor de deur, stak iedereen een stompkaars aan bij zijn foto, werden herinneringen gedeeld en werd naar muziek geluisterd: ‘Another 45 miles’; hoe toepasselijk… Het voelde voor de familie als een warme deken om in één ruimte samen te zijn met zoveel bekenden. Zijn foto, klompen, zonnebril en een flesje wijn stonden op een katafalk, en werden omringd door de meegebrachte kaarsen. Nadat hij 10 dagen later de laatste 496 miles had afgelegd, nam zijn gezin in kleine kring alsnog afscheid van zijn lichaam. Diep verdrietig, maar ook getroost.

Wist je dat…

… je door het verliezen van een dierbare ook een stukje van jezelf verliest? Tijdens het rouwproces verwerk je niet alleen het verlies dat je hebt geleden, maar ook moet je een manier vinden om de gaten in je eigen leven op te vullen. Ook het feit dat het leven eindig is, is iets wat je weer opnieuw een plek moet geven. Zorg dus tijdens de rouwverwerking extra goed voor jezelf.

Hoe doe je dit: zorgen voor jezelf?

Wat je ook doet, je kunt je verdriet niet zomaar wegnemen. Je zult je emotioneel, moe en wellicht prikkelbaar voelen. Maar je kunt wel keuzes maken en dingen doen die je welzijn ondersteunen. Kies daarom bewust hoe je je tijd besteedt. Hoe lastig het ook is, soms betekent dat dingen afzeggen zodat jij meer tijd hebt om uit te rusten. Bijna iedereen zal dat begrijpen. Daarnaast is het goed om activiteiten te ondernemen die bijdragen aan je mentale welzijn, zoals beweging en creatief zijn.

Houvast bij loslaten

Het contact met Mara en Paula na het overlijden van onze moeder is zonder meer uitzonderlijk te noemen. In een tijd van verdriet nemen zij moeiteloos, respectvol en liefdevol al je zorgen uit handen. Klein en ingetogen maar een zeer mooi en passend afscheid. Van familie en vrienden ontvingen wij veel reacties op de foto’s en locatie. Heel veel dank voor jullie goede zorgen. Henk en Paula

- Fam Maas

Door de professionele en warme hulp van Mara en Paula heeft onze moeder de uitvaart gekregen die haar waardig was. De begeleiding naar de uitvaart toe was heel bijzonder, met een lach en een traan en alles was bespreekbaar. De snelle reactie op al onze vragen moet hierbij zeker worden genoemd. Heel erg bedankt meiden namens de hele familie Wolffram

- Andrea

Beste Mara,

bedankt voor al je werk, inzet, advies, steun en hulp voor, tijdens en naar de uitvaart van mijn lieve vrouw Andrea. De uitvaart was heel persoonlijk en intiem, precies zo als ik dat ook wilde.

Nog eens bedankt!

Peter

- Peter