Columns

De rouwkaart: informatief en persoonlijk

BLOG | 19 april 2024

Dat de behoefte aan een persoonlijke uitvaart is gegroeid, kun je letterlijk aflezen aan de rouwkaarten die tegenwoordig worden verstuurd. Het is al een tijd  geleden dat een overlijden plechtig werd meegedeeld op spierwit papier met een dikke zwarte rand eromheen. Natuurlijk kan dat nog steeds, maar je ziet tegenwoordig veel vaker een mooie foto van de overledene of een andere afbeelding die heel goed bij hem of haar past. Ook wordt steeds meer gekozen voor een tekst met een eigen insteek, een liedtekst of een kort persoonlijk verhaal.

rouwkaart

We krijgen weleens de vraag: ‘Wat moet er op een rouwkaart staan?’ Eigenlijk zijn daar geen vaste regels voor, maar het is wel belangrijk dat de ontvanger goed wordt geïnformeerd. Is de uitvaart openbaar of besloten, en kun je de nabestaanden condoleren? Hield de overledene van bepaalde bloemen of wordt een donatie aan een goed doel meer op prijs gesteld dan een rouwstuk? Naar welk adres kun je een kaart sturen of is er een online herdenkingspagina? Elke goede uitvaartbegeleider houdt hier oog op.

Welke familieleden (en vrienden) op de rouwkaart worden genoemd, bepalen de nabestaanden zelf. En ja, dit levert weleens lastige keuzes op. Als uitvaartbegeleiders kunnen we helpen om hiervoor een alternatief te vinden waar iedereen zich goed bij voelt.

Tegenwoordig is men door social media en WhatsApp vaak al snel op de hoogte van een overlijden. Wat dat betreft is de papieren rouwkaart een deel van zijn functie kwijt. Toch merken we dat – ondanks al die extra communicatiemogelijkheden – de symbolische waarde van zo’n kaart groot blijft. Zowel voor de nabestaanden die hem met liefde samenstellen als voor de ontvanger. Het voelt als onderdeel van het eerbetoon aan de overledene. En daarom verwachten we dat de rouwkaart nog een lang en gewaardeerd leven heeft. 

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit