Columns

Het kan: van iets verdrietigs iets moois maken

BLOG | 18 april 2024

Fijn jullie hier te ontmoeten! Mijn naam is Paula Reus-Beemster, fulltime uitvaartbegeleider bij Uitvaartbegeleiding Mara. Het mooiste vak dat er is, vinden wij.

Dat ík dit zeg, komt omdat ik aan de andere kant heb gestaan. De kant van het verdriet, de angst, de moeite die het kostte om samen over de uitvaart te praten en ook: de onwetendheid over wat kán en mag. Mijn man, de vader van mijn kinderen, was ernstig ziek en na lange tijd werd duidelijk dat het niet meer ging. Voor hem was het lastig om over het einde van zijn leven te praten, terwijl ik bij de gedachte aan het regelen van zijn afscheid een onrustig gevoel kreeg. Ik zag vooral op tegen de voorschriften en gewoontes.

In die tijd passeerde ik regelmatig een bord van Mara, confronterend en uitnodigend tegelijk. Uiteindelijk stuurde ik haar een mail met mijn vragen en zorgen, en kreeg een hartelijke mail terug. Het was het begin van een bijzondere ervaring. Ik vond een gespreksbuddy en hoorde welke mogelijkheden er zijn rondom een afscheid. Voor mij was het fijn dat er al zoveel rust werd gecreëerd voor de laatste week. Er ontstond ruimte.

Als ik hier naderhand aan terugdacht, kreeg ik steeds meer het gevoel dat dit werk ook bij mij zou kunnen passen. Twee jaar geleden vroeg Mara mij om haar te helpen bij een uitvaart en toen wist ik het zeker: hier wil ik deel van uitmaken. Mensen aanmoedigen om na te denken over het allerlaatste stukje van het leven. Nu al! Een overledene respectvol verzorgen en met de nabestaanden een warme week voorbereiden. En vooral: samen van iets heel verdrietigs iets moois maken.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit