Columns

Vertellen wat je op je hart hebt

BLOG | 16 april 2024

De eerste dagen na een overlijden moeten er vooral veel praktische dingen worden geregeld. Daarna ontstaat er wat meer rust en verschuift de focus naar de inhoud van het afscheid. En dan komt ook de vraag ‘Wie wil iets vertellen over de overledene? En wat?

Voor ik verder ga, wil ik benadrukken dat niemand verplicht is om op een uitvaart een woordje te doen. Je moet het graag willen en aankunnen. Voel je zeker niet schuldig als je het niet zelf doet. Jouw verhaal kan ook door iemand anders worden verteld, bijvoorbeeld door de uitvaartbegeleider.

Maar soms is er een andere reden dat mensen aarzelen. ‘Ik heb lang een slechte band met mijn vader gehad, dus ik weet niet zo goed wat ik over zijn leven moet zeggen.’ Of: ‘Mijn moeder was vaak een moeilijk mens en eigenlijk ben ik nog steeds een beetje boos op haar. Dat kan ik nu nooit meer met haar uitspreken.’ Die boosheid kan het verdriet dat er ook is, overschaduwen. Als uitvaartbegeleider ben ik blij als mensen openhartig durven zijn, want het geeft ze de kans om de regie te pakken en hun gevoelens om te zetten in iets opbouwends.

Mijn advies is vaak: ga bij de overledene zitten en vertel wat je op je hart hebt. Natuurlijk krijg je geen weerwoord of antwoord, maar ik weet uit ervaring dat het toch lucht geeft. Lucht die je nodig hebt om te bedenken wat je met anderen wilt delen over de levensloop van je ouder, broer, zus of kind. En daar mag je best realistisch in zijn, want je hoeft je relatie met de overledene niet mooier te maken dan hij was. Een uitvaartbegeleider kan je heel goed helpen om dat eerlijke verhaal op papier te zetten.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit