Praten over de dood

BLOG | 14 april 2024

Hij raakt best een gevoelige snaar, de SIRE-campagne met de slogan ‘De dood: praat erover, niet eroverheen’. Ik heb er in ieder geval veel reacties op gekregen. Men herkent zichzelf erin, of anderen in hun omgeving. Want ook al is de dood de enige zekerheid in ons leven, we houden de boot het liefst af. Heel menselijk.

En tóch, als ik met mensen een voorgesprek heb over de mogelijkheden van een uitvaart, is de conclusie eigenlijk altijd: ‘Wat fijn dat we het hierover kunnen hebben!’ Het kan zelfs opluchten, omdat mensen helder krijgen wat ze wel of niet zouden willen. Zeker als blijkt dat er veel meer kan dan men denkt. Simpele dingen vaak.

Zulke voorgesprekken voer ik met heel verschillende mannen en vrouwen. Soms is iemand ziek en is duidelijk dat het leven binnenkort eindigt. Maar ik spreek ook kerngezonde mensen die het belangrijk vinden om hun partner of kinderen later tijd en stress te besparen. En die gesprekken zelf zijn ook al heel waardevol.

Natuurlijk is dood geen feest, ook niet als je uitvaart al een stukje is voorbereid. Maar het kan jou en je naasten wel rust geven als je wensen op papier staan. Je nabestaanden houden dan in een turbulente periode meer tijd over voor elkaar en voor hun verdriet. En ook dan blijft er echt nog genoeg te regelen over. Na een voorgesprek leggen we vast wat is besproken en dat document bewaar je tot het nodig is. Misschien pas over 20 jaar. Tussentijds kun je het altijd zelf aanvullen of aanpassen. Veel van mijn collega’s werken trouwens op dezelfde manier. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit