Columns

As: een mooie plek waard

BLOG | 2 april 2024

Na een crematie komt altijd een bijzonder beslismoment: wat gaat er met de as gebeuren? Het is fijn om te weten dat dit geen enkele haast heeft. Na de crematiedatum mag de as van een overledene sowieso pas na een wettelijke termijn van 30 dagen worden opgehaald. En dan? Er zijn veel manieren om de as van een dierbare een liefdevolle bestemming te geven. En het hoeft niet allemaal meteen.

as

Verstrooiing

Dit kan op een strooiveld of op een zelfgekozen plek, op land, water of in de lucht. Meestal moet toestemming worden gevraagd en soms zijn er kosten aan verbonden. Eén ding: er mag op een openbare locatie geen monumentje worden geplaatst.

Bijzetten

Wil je de as van je dierbare toch een vaste herdenkingsplek geven, dan kan dat door de urn in een urnenmuur of -tuin te laten plaatsen of te laten begraven in een graf. De mogelijkheden verschillen per begraafplaats.

Mee naar huis nemen

Wat met een kist niet mag, kan wel met as: thuis bewaren. Op de manier die jullie fijn vinden, bijvoorbeeld in een sier-urn. Je kunt de asbus ook bewaren in iets dat je herinnert aan je dierbare. Haar favoriete tas, zijn gereedschapskist, een rugzakje. Verwerken in een sieraad, kunstwerk of tatoeage is ook gewoon toegestaan.

As mag verdeeld worden en meer dan één bestemming krijgen, zodat bijvoorbeeld elk kind ook een persoonlijke manier kan vinden om zijn of haar ouder te herdenken. Uitvaartbegeleiders kunnen je hiervoor op mooie ideeën brengen!

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit