Columns

De kosten van een uitvaart

BLOG | 12 maart 2024

Een uitvaart is niet iets wat zomaar door een ander geregeld kan worden. Een persoonlijk afscheid is namelijk iets waar je als nabestaanden een grote rol in kunt spelen. Maar je moet ook veel regelen, en dat brengt kosten met zich mee. En dat is niet gemakkelijk in een toch al heftige tijd.

Kostenplaatje

Hoe graag je er ook niet bij wilt stilstaan in tijden van rouw, er zit toch ook een kostenplaatje aan de uitvaart. Gelukkig hoeft een persoonlijk afscheid helemaal niet duur te zijn. Het zijn namelijk vaak de kleine dingen die het persoonlijk maken. Uitvaartbegeleidster Mara vindt het daarom zo belangrijk om daar ook rekening mee te houden en duidelijk te zijn over de kosten. Zo zorgen de kosten niet voor onverwachte zorgen na afloop.

Donatie ter nagedachtenis

Nadat een dierbare is overleden, resteert er vaak een gevoel van onmacht. Het kan ook zo zijn dat je nog graag iets voor de overledene wilt doen, ook al is diegene er niet meer. Een online donatie aan een goed doel kan een perfecte manier zijn om dat te verwezenlijken. Zo kun je toch iets doen voor een zaak waar je dierbare veel waarde aan hechtte.

Wist je dat…

… maar één op de vijf mensen over de dood praat? Het lijkt haast wel een taboe om erover te praten, maar dat zou helemaal niet zo hoeven te zijn. Door erover te praten, kun je je uitvaart persoonlijk maken en geef je je nabestaanden minder aspecten om over na te denken.

Hoe doe je dit: een rouwadvertentie plaatsen?

Tijdens het regelen van een uitvaart komt er veel op je af wat in een korte tijd geregeld moet worden. Het opstellen van een rouwadvertentie is dan één van die dingen die hoog op de prioriteitenlijst komen. Die moet namelijk op tijd in de krant naar keuze verschijnen, want er kan belangrijke informatie in staan over de condoleance of uitvaart. Daarnaast willen veel mensen graag samen met vrienden en familieleden in dezelfde krant komen te staan. Vraag daarom na voor wanneer de advertenties moeten worden doorgegeven, zodat jij en de mensen om je heen niet te laat zijn. Dit voorkomt schuldgevoelens en bespaart je de stress.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit