Columns

Een eigen plek in de natuur

BLOG | 18 maart 2024

“Ik wou dat ik gewoon in de natuur begraven kon worden. Niet te ingewikkeld, zonder grafsteen en zo.” Wist je dat dit tegenwoordig ook echt kan? In heel Nederland – en ook in Noord-Holland – worden natuurbegraafplaatsen aangelegd. Op landgoederen bijvoorbeeld, in een bos of op een heideveld, in een polder of in een compleet nieuw natuurgebied, zoals in Alkmaar.

natuur

Zeker voor mensen die bij leven graag in de natuur zijn, is het een aantrekkelijk alternatief, merk ik. En behalve dat het een mooi idee is om na je overlijden opgenomen worden door moeder natuur, is het ook om andere redenen bijzonder. Vooral vanwege de eeuwigdurende grafrust. Het is en blijft jouw (of jullie) plekje in de natuur, dat nooit geruimd wordt. En anders dan op een reguliere begraafplaats liggen de grafplaatsen niet vooraf vast, maar kun je zelf je plek uitzoeken en reserveren. Je betaalt hiervoor eenmalig aankoopkosten en meer niet. Ook nabestaanden hoeven er later geen grafrechten meer over te betalen. Dat maakt natuurbegraven dus heel toegankelijk.

Je moet je wel realiseren dat een natuurgraf geen traditionele herdenkingsplek is. Dit betekent ook: geen steen of ander monumentje, geen bloemetje op een verjaardag, geen lichtjes. De plek wordt hooguit gemarkeerd door een boomschijf met inscriptie, en ook die gaat uiteindelijk op in de natuur. Kunnen nabestaanden een graf dan nog wel terugvinden? Jazeker, want van elk graf worden de coördinaten in een register bewaard.

Natuurlijk valt er nog meer te vertellen over natuurbegraven. Dat er ook urnengraven zijn, bijvoorbeeld. En dat je de afscheidsceremonie eromheen net zo persoonlijk kunt maken als je wilt. Praat je daar graag eens verder over, dan kan dat met mij of met een van mijn vakgenoten.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit