Columns

(Geen) blingbling tijdens de rouw

BLOG | 10 april 2024

Je ziet ze wel nog in Zuid-Europa: oude vrouwtjes, van top tot teen gekleed in donkere rouwkleren. Dergelijke kledingtradities golden vroeger ook in Nederland, voor vrouwen, mannen, kinderen. Maar wist je dat er ook regels bestonden voor het dragen van sieraden in tijden van rouw?

Globaal kwamen deze regels erop neer dat wat je de eerste tijd droeg in geen geval mocht glanzen en glinsteren. Geen glimmend gepoetst goud en zilver dus. Wilde je in deze fase als vrouw toch sieraden dragen, dan viel de keuze vaak op (zwarte) parels of doffe git.

Git – dat we kennen uit het woord ‘gitzwart’ – is fossiel verkoold hout dat meer dan 100 miljoen jaar oud is. Geen edelsteen dus, maar vanwege de unieke schoonheid wordt het er vaak wel toe gerekend. En ja, het is inderdaad diepzwart van kleur. In latere rouwfases werd weer iets meer glans toegestaan, bijvoorbeeld gepolijst git, onyx, witte stenen als diamant en maansteen, en paarse stenen als amethist.

Ook mannen werden geacht zuinig te zijn met blingbling als ze in de rouw waren. Voor hen betekende dat: geen zilveren of gouden dasspelden, horlogekettingen, knopen en manchetknopen.

Wat vaak wel werd gedragen, waren rouwsieraden met een herinnering aan een overledene. Deze werden hiervoor speciaal gemaakt. Een medaillon met een afbeelding of een broche met een haarlokje, bijvoorbeeld.

Tegenwoordig zijn we (gelukkig) niet meer zo streng als het gaat om het wel of niet dragen van sieraden. Sinds de opkomst van cremeren heeft het rouwsieraad er overigens een dimensie bijgekregen. Het is een prachtige manier om as van je dierbare bij je te dragen. Googel maar eens op ‘rouwsieraad’ of vraag je uitvaartbegeleider naar een goede goud- of edelsmid. Ook het bewerken van trouwringen kan een mooi idee zijn.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit