Columns

Herinneringen: hoe hou je ze vast?

BLOG | 1 april 2024

In de beslommeringen van alledag valt het soms niet mee om herinneringen aan een overleden geliefde levend te houden. Terwijl je dat misschien wel heel graag wilt. Hoe geef je hier op een tastbare manier vorm aan? Ik geef je graag een paar tips om je op ideeën te brengen. Juist nu op Moederdag, maar natuurlijk altijd toepasbaar.

herinneringen

1. Liggen er verspreid in huis dierbare spulletjes die je niet weg wil doen? Verzamel ze op één mooie plek in een herinneringskastje of -koffertje. Brieven, tekeningen, foto’s, sieraden, een sjaal, pet, knuffeltjes, alles wat past mag erin.

2. Muziek werkt vaak als een tijdmachine. Je hoeft maar een paar noten te horen, en iets of iemand is meteen in je gedachten. Maak een playlist van muziek die jij en je partner mooi vonden. Of van de favoriete liedjes van je moeder, zelfs al vond jij ze toen verschrikkelijk.

3. Schieten er weleens bijzondere momenten of uitspraken van een geliefde door je hoofd? Schrijf die op losse briefjes en doe ze in een pot. Ook foto’s kun je hiervoor gebruiken. Haal iets uit deze ‘memoryjar’ wanneer je het moeilijk hebt. Als je dit met meerdere mensen doet, kunnen jullie je herinneringen ook delen, bijvoorbeeld op een verjaardag.

4. Hield je moeder van een bepaalde bloem of boom? Plant die in je eigen tuin en je hebt een natuurlijke plek waar je (over haar) kunt zitten mijmeren.

Koester fijne herinneringen. Ze zijn helemaal van jou!

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit