Columns

Je staat er nooit alleen voor

BLOG | 12 maart 2024

Na het overlijden van een dierbare komt er direct veel op je af. Naast het verdriet is er ook vaak een gevoel van eenzaamheid aanwezig, want er mist opeens iemand in je leven. Iedereen moet op zijn eigen manier het rouwproces doormaken, maar dit betekent niet dat je alles zonder hulp moet doen. Zo kan goede begeleiding je veel rust en steun geven.

alleen

Onverwachte situaties

Een uitvaart vraagt soms om snel schakelen en je moet constant voorbereid zijn op onverwachte situaties. Gelukkig kan een uitvaartverzorger je hierbij helpen. Dit is ook wat Mara Punt-de Vries zo dankbaar vindt aan haar baan als uitvaartbegeleidster. Door haar betrokkenheid kan ze nabestaanden onnodige stress besparen in een toch al zware tijd.

‘Wat moet ik nu?’

Waar moet je beginnen? Welke locatie kies je voor de uitvaart? Wie komen er allemaal? Bij al deze vragen kan Mara je helpen met het vinden van een antwoord. Van de kaarten tot de catering, alles wordt geregeld en je staat er nooit alleen voor. Je hebt al genoeg aan je hoofd als je iemand verliest. Door de uitvaart samen te regelen, krijg je een stukje rust terug en kun jij je focussen op een liefdevol afscheid.

Wist je dat…

… kinderen en volwassenen op verschillende manieren rouwen? Zo is het bij volwassenen vaak een aanhoudend gevoel van gemis. Bij kinderen daarentegen komt het meer in vlagen. Het ene moment kunnen ze erg droevig zijn, maar dat kan ook zo weer omslaan.

Hoe doe je dit: iemand steunen die net een dierbare verloren is?

Wanneer iemand rouwt, kan het vinden van de juiste woorden een uitdaging zijn. Maar laten weten dat je er voor diegene bent is het belangrijkst en dat kan op vele manieren. Zo kun je aanwezig zijn bij de uitvaart of condoleance. Maar je kunt ook een kaart of appje sturen waarin je jouw medeleven toont. Wees je er wel van bewust dat de periode van de uitvaart erg hectisch is voor de nabestaanden, dus dat bellen wellicht ongelegen komt. In de periode na de uitvaart kan het juist erg fijn zijn om te laten weten dat je aan diegene denkt.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit