Columns

Met dankbaarheid terugdenken aan Henk

BLOG | 11 april 2024

Eind juni overleed Henk van Amstel, de drijvende kracht achter deze zondagskrant en achter zoveel andere initiatieven.

Wie de reacties op zijn overlijden heeft gevolgd, weet al dat hij een unieke en fijne Westfries was. Een ondernemer in hart en nieren, altijd oprecht betrokken bij zijn medewerkers. Een verbinder met een indrukwekkend netwerk dat hij graag voor anderen openstelde. En een lieve man met een groot hart, die mensen vertrouwen gaf in eigen mogelijkheden. Dit heb ook ik allemaal ervaren, want Henk was de man die mij aanmoedigde om een nieuw pad te volgen en later als uitvaartbegeleider zelf ondernemer te worden.

Ik leerde Henk kennen toen ik werkzaam was in het bedrijf van zijn vrouw. Hij wist dat ik – door een persoonlijke ervaring – al jaren de wens koesterde om bij een uitvaartorganisatie te werken. Die kans kreeg ik toen ik een vacature zag bij PC Uitvaart in Amsterdam. Toch had ik twijfels, want ik had het ook naar mijn zin bij SanaSlank. ‘Doe maar’, zei Henk, ‘En als het je niet bevalt, is er hier gewoon weer een plek voor jou.’ Wat een geruststelling was dat… 

Ik vond mijn wereld en had af en toe nog contact met Henk. Toen ik jaren later en een werkgever verder het aanbod kreeg om daar franchisenemer te worden, stond ik weer op een kruispunt. Ga ik daarop in of zal ik misschien een eigen uitvaartbedrijf starten? En voor de tweede keer gaf Henk me een zetje: ‘Samen goed is geen goed. Je kan het best zelf.’ Dat gaf de doorslag, want hij zei dit soort dingen niet zomaar. Het werd een beslissing waarvoor ik Henk nog altijd onnoemelijk dankbaar ben. Dat hij er niet meer is, is een groot gemis. Maar in mijn hart zit hij altijd…

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit