Oh, Waterlooplein…

BLOG | 5 april 2024

Soms mag je als uitvaartbegeleider een afscheid helpen organiseren dat zich niet met andere laat vergelijken. Waaruit blijkt dat er echt veel mogelijk is als je iemand een persoonlijke uitvaart wilt geven.

Waterlooplein

Vorig jaar oktober overleed Jos Albers uit Oudendijk, 69 jaar oud. Jos was een warm, sociaal mens, voor zijn eigen familie én voor de honderden vrienden en kennissen die hij in zijn lange loopbaan als marktkoopman leerde kennen. Ruim 45 jaar, dag in dag uit, had hij een kraam op het Waterlooplein in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in boeken en ‘aanverwante drukwerken’, een soort antiquariaat. Men kwam speciaal naar de markt voor zijn boeken, maar zeker ook voor Jos zelf. Soms dagelijks. Gewoon om even een praatje te maken, want hij was geïnteresseerd in zijn medemens. Niet voor niets werd hij de ‘psychiater’ genoemd. De lijm van het plein, een fenomeen…

Wanneer iemand zó verbonden is met een bepaalde plek, is het natuurlijk prachtig als je die bij de uitvaart kunt betrekken. Bij Boeken Jos – de kletsman – was het duidelijk: na zijn overlijden moest hij terug naar het Waterlooplein, naar de kraam. Dáár, en nergens anders, moesten zijn vrienden afscheid van hem kunnen nemen. Gelukkig kon dit worden georganiseerd. Op de ochtend voor de crematie werd de kist op schragen in de marktkraam gezet en vormde zich een lange rij van mensen die Jos voor de laatste keer kwamen opzoeken. In de rouwadvertentie had de familie gesuggereerd om een losse zonnebloem mee te nemen; na afloop was de kist er volledig onder bedolven. Het werd een hartverwarmend eerbetoon aan een unieke man: ’t Is weemoed met een scheutje gein, het Waterlooplein.

Denk dus op voorhand nooit: ach, dat zal wel niet kunnen. Er kan vaak meer worden geregeld dan je verwacht.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit