Columns

Ruimte voor rouw om ex-familie

BLOG | 15 januari 2024

Laatst sprak ik een vrouw over het overlijden van haar ex-schoonvader. Ze was er oprecht verdrietig over, want ook na haar echtscheiding was het contact warm gebleven. Toch had ze zich er alvast op voorbereid dat ze als ex-schoondochter bij de uitvaart langs de zijlijn zou staan. Ze was dan ook blij verrast toen ze wél op de rouwkaart werd genoemd en bij de begrafenis bij de familie mocht zitten. Het voelde als erkenning van de band met haar schoonouders en van haar emoties. Daarnaast maakte het haar kinderen een stuk makkelijker om hun verdriet te uiten.

Het aantal relaties dat stukloopt, neemt alleen maar toe. En daarmee komen ook steeds familiebanden onder druk te staan. Dit kan bij leven al gecompliceerd zijn, maar hoe ga je ermee om bij een sterfgeval? Geef je je ex-partner de mogelijkheid om afscheid te nemen? Of wanneer je eigen partner overlijdt, zijn of haar ex? Er kunnen natuurlijk goede redenen zijn om iemand op afstand te houden, maar denk er wel eerlijk over na waarom je dat doet. Zeker als er kinderen in het spel zijn.

Hoe fijn en veilig is het als zij ook met hun eigen vader of moeder het overlijden van oma of opa, of misschien zelfs papa of mama, kunnen delen?

Hoe moeilijk misschien ook, de dood kan een moment zijn om gevoelens van wrok even te parkeren, en de rol te erkennen die een ex-partner heeft gespeeld in het leven van je dierbare. Over dit soort zaken kun je nu ook al nadenken en in alle openheid praten. Vind je dat lastig, maar wel belangrijk, dan is het altijd mogelijk om dit te bespreken met een uitvaartbegeleider.

Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit