Columns

Van plakje cake tot bitterbal

BLOG | 6 april 2024

Lang geleden was het in Nederland niet ongebruikelijk om voor of na een begrafenis uitgebreid te tafelen en stevig in te nemen. Die uitbundige rouwtraditie kennen we niet meer, maar de gewoonte om samen iets te drinken en eten bleef. Vooral koffie en thee – vaak met het klassieke plakje cake erbij. Dit wordt nu soms lacherig afgedaan als fantasieloos, maar de oorsprong van dat plakje is eigenlijk heel liefdevol.

cake

Vroeger was het in bepaalde kerkelijke kringen gebruikelijk om vanaf het waken bij een overledene tot aan de uitvaart te vasten. Niet vreemd dus dat nabestaanden dan tijdens de begrafenis weleens van hun stokje gingen en soms zelfs in het open graf kukelden. Om dat te ondervangen werd er vooraf aan de uitvaart koffie geserveerd met iets als cake erbij. Suiker en boter zorgden dan voor de broodnodige energiepiek. Toen de gewoonte om te vasten in onbruik raakte, verschoof het moment van koffiedrinken naar achteren, na afloop van de uitvaart. Het plakje cake bleef nog lang populair, want ook ná een begrafenis of crematie kon de bloedsuikerspiegel wel een boost gebruiken.

De behoeften van nabestaanden zijn de laatste jaren enorm veranderd. Rustig napraten met gasten, emoties delen en herinneringen ophalen wordt vaak als troostrijk ervaren. En je stuurt mensen dan niet met een lege maag naar huis, dus worden er soms broodjes geserveerd. Ook wordt er steeds meer ingehaakt op waar de overledene zelf van genoot: koffie met appeltaart, een glas prosecco met tapashapjes of een biertje met bitterballen. Ook hiervoor geldt: (bijna) alles kan. Ook met deze bewuste keuzes geef je een persoonlijk noot aan de uitvaart. En als je moeder nou toevallig de lekkerste roombotercakes van heel de omgeving bakte, zou ik zeggen: kies als eerbetoon gewoon voor een flinke plak cake!


Lieve Mara, vanaf het eerste contact voelde het goed, was bij jou aan het juiste adres om al een afspraak te maken voor het onvermijdelijke, je begreep gelijk wat ik bedoelde. Mijn meisje vond ook direct haar rust omdat ze wist dat alles goed geregeld zou worden. Met groot respect kwam je, samen met een collega waar ik helaas de naam niet meer van weet, haar ophalen. Je hebt heel veel zaken, waar ik niet aan dacht, uit mijn handen genomen. De uitvaart was perfect geregeld, voor de kleinkinderen had jij een heel leuk verhaaltje wat voor hen het verlies van Oma minder eng maakte. (ze blazen nog vaak belletjes). Je zorgde er ook voor dat er een paar “kraaien” (die niet opvielen) bij waren voor het geval wij de kist niet konden laten zakken. De rust die je uitstraalde maakte het voor mij minder moeilijk om de dag door te komen. Dankzij jou en Caroline heeft mijn meisje een waardig afscheid gekregen.
Dankbare groet,
Bram.

- Bram de la Rie

Wat een dag gisteren… Hoe verdrietig ook, en hoe gek het misschien ook klinkt, we hebben echt een geweldige dag gehad. Veel herinneringen opgehaald, mooie toespraken en alles perfect geregeld. Gisteren kwam het er niet echt meer van, maar ik wil je ontzettend bedanken voor al je goede zorgen. Je hebt alles perfect geregeld, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Knap hoe je dat hebt gedaan.
Nogmaals dank!!

- Patrick Verboom

Beste Mara, wij willen je nogmaals bedanken voor de begeleiding van de crematie van onze vader. Vanaf het begin dat je bij onze moeder thuis kwam voelde het heel vertrouwd en goed. Onze vader is heel plotseling overleden. Je hebt ons in deze moeilijke tijd heel goed geholpen om er een mooi en warm afscheid van te maken. Bedankt namens de hele familie de Wit.
Een liefdevolle groet van ons allemaal.

- Familie De Wit